Η Aρχαία Δωδώνη υπήρξε λατρευτικό κέντρο του Δία και της Διώνης. Υπήρξε, επίσης, γνωστό μαντείο του αρχαίου ελληνικού κόσμου.
Οι πρώτες μαρτυρίες για την ύπαρξη του μαντείου της Δωδώνης ως λατρευτικού χώρου τοποθετείται περί το 2600 π.Χ.. Η μυθολογία λέει ότι από τη Θήβα της Αιγύπτου πέταξαν δυο περιστέρια: το ένα προσγειώθηκε στη Λιβύη, όπου χτίστηκε ο ναός του Άμμωνα Δία, και το δεύτερο ήρθε στη Δωδώνη, όπου ιδρύθηκε το μαντείο.
Το μαντείο στην αρχή ήταν υπαίθριο, με μια βελανιδιά, που γύρω είχε έναν περίβολο από χάλκινους λέβητες πάνω σε τρίποδες,
οι οποίοι με τους ήχους που έκαναν όταν χτυπούσαν μεταξύ τους αλλά και
σε συνδυασμό με το θρόισμα των φύλλων του δέντρου και άλλους ήχους έδιναν τους χρησμούς, τούς οποίους ερμήνευαν οι ιερείς Πελειαί. Σύμφωνα με μια νέα ερμηνεία, ο μαντικός ήχος προερχόταν από χάλκινα αντικείμενα που κρεμόντουσαν στην βελανιδιά και ηχούσαν με το φύσημα του ανέμου. Οι ιερείς δεν έπλεναν ποτέ τα πόδια τους και σέρνονταν στο χώμα για να έχουν επαφή με τη γη.
Στις ρίζες της βελανιδιάς, στην αρχή πιστευόταν ότι κατοικούσε η Γαία, αλλά με το Δωδεκάθεο αντικαταστάθηκε από το Δία και τη γυναίκα του Διώνη. Λεγόταν και Νάιος Δίας, γι’ αυτό και οι αγώνες που διεξάγονταν προς τιμή του κάθε 4 χρόνια στο κοντινό στάδιο λέγονταν Νάια.
Στο τέλος του 5ου αιώνα χτίστηκε ένας μικρός ναός, όπου φυλάγονταν τα
αφιερώματα των προσκυνητών. Οι προσκυνητές έδιναν την ερώτησή τους
γραμμένη σε ένα φύλλο μαλακού μετάλλου, αλλά η απάντηση συνήθως τους
δίνονταν προφορικά.
Οι τελευταίες μαρτυρίες χρονολογούνται από τον 6ο αιώνα, όταν
επιδρομές βαρβάρων ερήμωσαν την περιοχή και με τον καιρό η λάσπη από τις
πλαγιές του Τόμαρου σκέπασε τα πάντα.
Το Αρχαίο θέατρο Δωδώνης χτίστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. επί βασιλείας Πύρρου και ακολουθεί το σχέδιο που έχουν όλα τα ελληνικά θέατρα. Χωρούσε 18.000 θεατές και ήταν το μεγαλύτερο της εποχής του. Κατά την τέλεση των Ναΐων προς τιμήν του Νάιου Δία, εκτός από τους αγώνες στο στάδιο γίνονταν και θεατρικοί αγώνες.
Το θέατρο καταστράφηκε και επισκευάστηκε δυο φορές. Την πρώτη φορά το κατέστρεψαν οι Αιτωλοί με τον βασιλιά Δωρίμαχο το 219 π.Χ., αλλά την επόμενη χρονιά ο βασιλιάς Φίλιππος Ε' της Μακεδονίας άρχισε τις επισκευές. Το 167 π.Χ., ο Ρωμαίος στρατηγός Αιμίλιος Παύλος το κατέστρεψε ξανά ώσπου το 31 π.Χ. το επισκεύασε πάλι ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Οκταβιανός Αύγουστος για να χρησιμοποιηθεί ως αρένα
για θηριομαχίες από τους Ρωμαίους. Ο τοίχος που υπάρχει μπροστά από τα
πρώτα καθίσματα χτίστηκε αυτή την εποχή για την προστασία των θεατών από
τα θηρία.
Πανέμορφα μέρη που αξίζει να επισκευτεί κανείς!!!
Είναι πολύ σημαντικό να μαθαίνεις πράγματα για τα μέρη που επισκέπτεσαι έτσι ώστε να μεταδίδεις τις γνώσεις σου και αυτό να παρακινεί κι άλλους να θέλουν να τα επισκεφτούν! Ότι μπορείς να μάθεις είναι καλό και ποτέ δεν θα βγείς χαμένος από αυτό! :)
Δωδώνη, το μαντείο όπου
οι πιστοί έπαιρναν χρησμούς από το θρόισμα των φύλλων της βελανιδιάς.
Το αρχαιότερο μαντείο της Ελλάδας χτίστηκε μετά από υπόδειξη ενός μαύρου
περιστεριού. Σημαντική έκθεση στο μουσείο της Ακρόπολης...
Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/dodoni-to-mantio-opou-i-pisti-epernan-chrismous-apo-to-throisma-ton-fillon-tis-velanidias-to-archeotero-mantio-tis-elladas-chtistike-meta-apo-ipodixi-enos-mavrou-peristeriou-simantiki-ekthesi-sto/
Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/dodoni-to-mantio-opou-i-pisti-epernan-chrismous-apo-to-throisma-ton-fillon-tis-velanidias-to-archeotero-mantio-tis-elladas-chtistike-meta-apo-ipodixi-enos-mavrou-peristeriou-simantiki-ekthesi-sto/