Translate

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Η ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ !!!

Η Φολέγανδρος είναι νησί των Κυκλάδων, μεταξύ της Σικίνου και της Μήλου. Αποκαλείται επίσης και Πολύκαντρος ή Πολύκανδρος. Οι ακτές της είναι απόκρημνες και σχηματίζουν πολλά ακρωτήρια όπως το Καστέλι, ο Κυπάρισσος, η Ασπρόπουντα, ο Βιτσέντζος, η Γκρότα, το Λιβάδι, το Λιβαδάκι.
Το νησί έχει δύο μεγάλους οικισμούς. Πρωτεύουσα είναι η Χώρα (ή πόλη Φολέγανδρος), με 316 κατοίκους. Ο άλλος οικισμός, η Άνω Μεριά, βρίσκεται βορειότερα με πληθυσμό 291 κατοίκων, και αποτελεί το πιο παραδοσιακό κομμάτι του νησιού. Μικρότεροι οικισμοί είναι ο Πετούσης και το λιμάνι του νησιού που είναι ο Καραβοστάσης.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Η Παναγία: Είναι η σπουδαιότερη εκκλησία της Φολέγανδρου, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Βρίσκεται σκαρφαλωμένη στο βράχο πάνω από τη Χώρα και είναι χτισμένη στη θέση αρχαίου Ιερού. 

Κάστρο: Το Κάστρο είναι Μεσαιωνικός οικισμός, το παλιό κομμάτι της Χώρας. Η βορινή του πλευρά είναι χτισμένη στο χείλος του γκρεμού σε ύψος 210 μέτρων. Τα σπίτια, αρκετά από τα οποία μετρούν πάνω από δέκα αιώνες ζωής, είναι όλα κατοικημένα και σε πολύ καλή κατάσταση.
Λαογραφικό Μουσείο: Πρόκειται για μία παραδοσιακή αγροτική οικιστική μονάδα («θεμωνιά») του 19ου αιώνα, στην Άνω Μεριά. Στους χώρους του θα δείτε την αναπαράσταση ενός τυπικού αγροτικoύ νοικοκυριού, όπως αυτό λειτουργούσε μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα. 
Χρυσοσπηλιά: Η Χρυσοσπηλιά είναι ένα θεαματικό φυσικό μνημείο. Βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού, δέκα μέτρα πάνω από τη θάλασσα και είναι ανεξερεύνητο. Τον 4ο αιώνα π.χ. υπήρξε λατρευτικός χώρος και τόπος τέλεσης τελετών ενηλικίωσης. Ασφαλής πρόσβαση στο σπήλαιο γίνεται από τη θάλασσα μόνο με καλοκαιρία.
Ο Φάρος της Ασπρόπουντας: Ο Φάρος χτίστηκε το 1919 σε ύψος 58 μ. πάνω από τη θάλασσα και το φανάρι του έχει ύψος 11 μ. Το φως του είναι ορατό σε απόσταση 17 ν.μ.
ΠΑΡΑΛΙΕΣ
Καραβοστάσης (Χοχλίδια): Παραλία με άμμο και βότσαλο, αμμώδης βυθός. Ιδανική για τα παιδιά μιας και στη μία πλευρά της η θάλασσα είναι ρηχή και τις περισσότερες φορές δεν έχει κύμα.
Λιβάδι: Παραλία με ψιλό βότσαλο και άμμο.
Αγκάλη: Παραλία με ψιλή άμμο. 
Άγιος Νικόλαος: Παραλία με άμμο και μικρό βότσαλο.
Λιβαδάκι: Το Λιβαδάκι είναι στρωμένο με μικρό κάτασπρο βότσαλο και τα νερά του είναι διάφανα.
Αμπέλι: Μικρή, ήσυχη παραλία με βότσαλο και πέτρα.
Άγιος Γεώργιος: Παραλία με άμμο και βότσαλο. 
Βορεινά: Παραλία με τη χαρακτηριστική πράσινη πέτρα της Φολεγάνδρου.
Σερφιώτικο: Παραλία με άμμο, βότσαλο και βράχο.
Η Φολέγρανδρος είναι ένα από τα νησιά που σκοπέυω να επισκεφτώ στο μέλλον.  Ήδη εδώ και πολλά χρόνια λέω πως θέλω να πάω αλλά πάντα κάτι τύχαινε και το άφηνα για αργότερα! Ελπ'ιζω όμως να πάω σύντομα! :)

Πηγή : Google 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Thank you for stopping by. Enjoy your day and night! :)