Translate

Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Φιλότιμο χαμένο στη μετάφραση!



Καλησπέρα σας φίλοι μου. 

Είχα μια συζήτηση πριν λίγο με αγαπημένο μου πρόσωπο και μου ανέφερε κάποια στιγμή ότι η λέξη φιλότιμο δεν μεταφράζεται σε καμία άλλη γλώσσα.  Η αλήθεια είναι ότι δεν το γνώριζα.  Έκατσα και το έψαξα λιγάκι και θέλησα να μοιραστώ μαζί σας τις πληροφορίες που βρήκα μιας και μου φάνηκαν αρκετά ενδιαφέρουσες.

Το Φιλότιμο είναι σχεδόν αδύνατο να μεταφραστεί, γιατί περιγράφει ένα σύνθετο πλέγμα αρετών.
Ένας από τους Επτά Σοφούς της Αρχαιότητας, ο Έλληνας φιλόσοφος Θαλής ο Μιλήσιος, λέει ότι το φιλότιμο είναι μέρος της ουσίας της ύπαρξης Ελλήνων. «Το φιλότιμο για τους Έλληνες είναι σαν την αναπνοή. Ένας Έλληνας δεν είναι Έλληνας χωρίς αυτό. Αυτός θα μπορούσε κάλλιστα να μην είναι ζωντανός».
Η λέξη χρησιμοποιείται εκτενώς στη λογοτεχνία της Ελληνιστικής περιόδου αλλά με διαφορετικούς τρόπους.  Μέχρι τη στιγμή της χριστιανικής εποχής, η λέξη ήταν σταθερά θετική και η χρήση της στη Βίβλο μάλλον εδραίωσε τη χρήση της στο σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό.
Είναι μια δύσκολη λέξη για να μεταφραστεί στην νέα ελληνική και πολύ δυσκολότερο να μεταφραστεί σε ξένες γλώσσες. Εναλλακτικά περιγράφει την φιλοδοξία, την προσπάθεια με ζήλο.  
Στην απλούστερη μορφή θα λέγαμε ότι σημαίνει ο "φίλος της τιμής", αυτός δηλαδή που "κάνει καλό".

Παρόλα αυτά το φιλότιμο εμπερικλείει πάρα πολλές έννοιες μέσα του. Είναι η αξιοπρέπεια, η τιμή, η περηφάνια, ο καλώς εννοούμενος εγωισμός, το χαρακτηριστικό εκείνου που είναι συχνά υπέρ το δέον συνεπής προς τις υποχρεώσεις του, που πρόθυμα εκτελεί τα καθήκοντά του, με ευσυνειδησία, εκείνου που δεν θέλει να δίνει δικαιώματα να θιγεί η τιμή και η υπόληψή του (αυτός που αγαπά δηλαδή είναι φίλος με την τιμή, με τις αξίες του, με την τιμιότητά του άρα προσπαθεί να είναι συνεπής με την τιμή του, με ότι τιμά).

Φιλότιμο είναι η αίσθηση του να θέλεις να προσφέρεις αρκετά για την οικογένειά σου και την κοινωνία. Εκφράζεται με πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας, χωρίς να αναμένεται τίποτα για αντάλλαγμα. Με άλλα λόγια φιλότιμο είναι η ικανοποίηση του να δίνεις, χωρίς να παίρνεις.

Το φιλότιμο θεωρείται ότι είναι η υψηλότερη από όλες τις ελληνικές αρετές που καθορίζει και ρυθμίζει το πώς κάποιος θα πρέπει να συμπεριφέρεται με την οικογένειά του και τις κοινωνικές ομάδες. Είναι λοιπόν ουσιαστικά ένας τρόπος ζωής.

Αντίθετα ο αφιλότιμος είναι ο αφιλόδοξος, ο ασήμαντος, αυτός που δεν θίγεται για πράγματα που αφορούν την αξιοπρέπειά του, αυτός που δεν εκτελεί τα καθήκοντά του με ευσυνειδησία. Φιλότιμος λοιπόν μπορούμε να πούμε ότι είναι αυτός που έχει έντονο το συναίσθημα της τιμής και της προσωπικής αξιοπρέπειας. Αυτός που χωρίς πίεση ή άσκηση βίας ή επιστασία και έλεγχο καταβάλλει ευσυνείδητες προσπάθειες να φέρει σε πέρας κάτι που του έχει ανατεθεί.

Το φιλότιμο είναι ένας ολόκληρος κώδικας κοινωνικής συμπεριφοράς και δεν μαθαίνεται σε μια στιγμή ή σε κάποια συγκεκριμένη κατάσταση. Μαθαίνεται σιγά - σιγά, χρόνο με τον χρόνο, όπως μαθαίνουμε την μητρική μας γλώσσα.

Αυτά για σήμερα!  

Καλό σας βράδυ :)



2 σχόλια:

  1. Φίλος της τιμής.....η τιμή τιμή δεν έχει και χαρά στον (σ αυτόν) που την έχει...είπα και ελαλησα για σήμερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Thank you for stopping by. Enjoy your day and night! :)