Translate

Τρίτη 12 Απριλίου 2016

ΡΕΘΥΜΝΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ!



ΡΕΘΥΜΝΟ

Το Ρέθυμνο είναι πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού (περιφερειακής ενότητας) της Κρήτης και έδρα του μητροπολιτικού ομώνυμου Δήμου της περιφέρειας Κρήτης Εμφανίζει μεγάλη τουριστική κίνηση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ οι 10.500 και πλέον ενεργοί φοιτητές καθιστούν την πόλη ιδιαίτερα ζωντανή κατά την υπόλοιπη περίοδο του χρόνου. Είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης μετά το Ηράκλειο και τα Χανιά.
Η σημερινή πόλη είναι χτισμένη στην ίδια θέση με την αρχαία Ρίθυμνα ή Ρήθυμνα ή Ριθυμνία. Μαρτυρίες για την ύπαρξη της πόλης υπάρχουν από τον 5ο-4ο αι. π.Χ. και είναι κυρίως τα αργυρά και χάλκινα νομίσματα, τα οποία έφεραν στη μια όψη την κεφαλή του Απόλλωνα ή της Αθηνάς, και στην άλλη τρίαινα ή δύο δελφίνια ή αίγα.  Η Φορτέτζα αποτελεί το έμβλημα του Ρεθύμνου.

via Google


Δρόμος στην Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου, με σπίτια από την ενετική περίοδο

Σήμερα
Μετά την απελευθέρωση η πόλη άρχισε να αναπτύσσεται εκ νέου τόσο οικιστικά όσο και πνευματικά. Σημαντική ώθηση της προσέδωσε η εγκατάσταση της Φιλοσοφικής Σχολής και της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης (περίπου 10.500 φοιτητές) και η δημιουργία της Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης που λειτουργεί σήμερα στην πανεπιστημιούπολη στον οικισμό Γάλλου.

via Google

Πανοραμική εικόνα Ρεθύμνου

Σήμερα το Ρέθυμνο είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης με πληθυσμό περίπου 34.300 κατοίκων (απογραφή 2011). Η οικονομία της στηρίζεται στον τουρισμό, καθόσον υπάρχουν πολλά αξιοθέατα, μεγάλη αμμώδης παραλία και ισχυρή ξενοδοχειακή υποδομή. Συγκοινωνιακά η πόλη εξυπηρετείται οδικά με σύνδεση με το Ηράκλειο και τα Χανιά μέσω του Εθνικού δρόμου Ε 75, ενώ έχει και επαρχιακό σχετικά καλό οδικό δίκτυο, με το οποίο συνδέεται με όλες τις περιοχές του Νομού. Διαθέτει, επίσης, νέο, σύγχρονο λιμένα. Δεν έχει αεροδρόμιο, καθώς το αεροδρόμιο Πηγής δεν συνέχισε τη λειτουργία του μετά τη Γερμανική κατοχή.

Ο νομός Ρεθύμνου ως τμήμα της Κρήτης ανήκει στη μεσογειακή κλιματολογική ζώνη το κλίμα της οποίας χαρακτηρίζεται ως εύκρατο. Ο χειμώνας είναι ήπιος και υγρός με αρκετές βροχοπτώσεις και χιόνια στα ορεινά. Η χιονόπτωση είναι σπάνια στις πεδινές περιοχές, αλλά αρκετά συχνή στις ορεινές. Γενικά η ατμόσφαιρα είναι αρκετά υγρή, ανάλογα με την εγγύτητα στη θάλασσα. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η μέση θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ 25-30 βαθμών (Κελσίου). Στα νότια του Νομού Ρεθύμνου, η θερμοκρασία είναι υψηλότερη και με περισσότερες ημέρες ηλιοφάνειας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Υποδομές Τουρισμού

Η πόλη επενδύει ιδιαίτερα στον τουρισμό, κλασσικό και εναλλακτικό, διαθέτει μεγάλο δίκτυο ξενοδοχειακών μονάδων και προσφέρεται για συνεδριακό τουρισμό, αγροτουρισμό, για τουρισμό με ποδήλατo, ορειβατικό τουρισμό και θαλάσσια σπόρ.

Πληροφορίες για τους επισκέπτες



via Google

Παλιό λιμάνι Ρεθύμνου - φάρος.

Η πόλη προσφέρεται για ενδιαφέρουσες βόλτες. Περιηγηθείτε με τα πόδια στα σοκάκια της Παλιάς Πόλης, αλλά και στην υπόλοιπη πόλη, η οποία μάλιστα προσφέρει και δίκτυο ποδηλατόδρομων. H πόλη διαθέτει λιμάνι (νέο και ενετικό), χώρους πρόσδεσης σκαφών αναψυχής, μαρίνα, όπου και υπαίθριο πάρκινγκ αυτοκινήτων. Επίσης στην πόλη λειτουργούν λαϊκές αγορές: Την Πέμπτη (στο πάρκινγκ νότια του Ναού των Τεσσάρων Μαρτύρων), το Σάββατο (στην πλατεία Δικαστηρίων), Βιολογικών Προϊόντων: Την Τετάρτη απόγευμα (νότια του Δημοτικού Κήπου)

Μεταφορές, συγκοινωνία

Η πόλη δεν διαθέτει αεροδρόμιο και εξυπηρετείται από τα αεροδρόμια Χανίων και Ηρακλείου, ενώ στην δεκαετία του 1940 υπήρξε αεροδρόμιο στην Πηγή και στην δεκαετία του 1980 δεσμεύτηκαν εκτάσεις στον Σταυρωμένο για αυτό τον σκοπό.

Υπάρχει σύνδεση με πλοίο για Πειραιά σε 9,5 ώρες (τους καλοκαιρινούς μήνες και για Σαντορίνη)

Με λεωφορείο: Το λεωφορείο είναι το μονοπωλιακό επιβατικό μέσο μαζικής μεταφοράς στο Ρέθυμνο και σε όλη την Κρήτη.

Το αστικό ΚΤΕΛ Ρεθύμνου συνδέει το Ρέθυμνο με το Γεράνι, το Κάτω Βαλσαμόνερο, το Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου, το Γάλλο, τα Καστελλάκια, το Χρωμοναστήρι, το Παγκαλοχώρι, τον Μαρουλά, την Κυριάννα και το Πάνορμο με τακτικά δρομολόγια.
Υπάρχουν δρομολόγια του ΚΤΕΛ Χανίων-Ρεθύμνου και του ΚΤΕΛ Ηρακλείου-Λασιθίου.
Επιπλέον μπορεί κανείς να ενοικιάσει αυτοκίνητο, δίκυκλο ή ποδήλατο ή χρησιμοποιήσει ταξί για τις μετακινήσεις του.
Στην πόλη υπάρχουν δύο δημοτικοί χώροι στάθμευσης (πάρκινγκ), ένας στο λιμάνι και ένας απέναντι από τον ναό των Τεσσάρων Μαρτύρων.

Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε να αναφέρουμε το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι όπου είναι ένας θεσμός Πολιτισμού και Δημιουργίας, τον οποίο η Δημοτική Αρχή προσπαθεί κάθε χρόνο να ενισχύει και να εμπλουτίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Αλλά, η πιο σπουδαία παράμετρος αυτού του θεσμού είναι ο εθελοντισμός, οι πινελιές του οποίου δίνουν τη διαφορά κάθε χρονιά!
Μια πλατιά και αυθόρμητη προσφορά από ανθρώπους όλων των ηλικιών, που υποστηρίζουν με πάθος το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι, το ενδυναμώνουν με αβίαστη και πληθωρική αγάπη, το πλουτίζουν με πρωτότυπες ιδέες και το βοηθούν ουσιαστικά με εθελοντική προσφορά εργασίας σε κάθε βήμα του, σε κάθε εκδήλωσή του!
Το Ρέθυμνο, μέσα από το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι, προβάλλει την ιδιαίτερη ταυτότητα του ανθρώπινου δυναμικού του και αναδεικνύει την μακραίωνη ιστορία του και την πλούσια παράδοσή του.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Μαγευτικές παραλίες βρίσκονται κατά μήκος των ακτών του Νομού Ρεθύμνου τόσο από τη βόρια πλευρά όσο και από τη νότια. Οι παραλίες του βόρειου τμήματος είναι περισσότερο οργανωμένες και δημοφιλείς, εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες και water-sports είναι κάποια από τα πράγματα που θα απολαύσετε στις Ρεθεμνιώτικες παραλίες.
Παράλληλα στο βόρειο τμήμα του νομού δεσπόζουν ξεχωριστά ξενοδοχεία τα οποία φροντίζουν ώστε οι παραλίες να διατηρούνται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Από την άλλη πλευρά οι παραλίες που βρίσκονται στη νότια πλευρά του νομού παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανέγγιχτες από τις τουριστικές υποδομές και παράλληλα αποτελούν προορισμούς ιδιωτικής χαλάρωσης. Μια βόλτα στο νότιο μέρος του νησιού θα σας καταπλήξει με τις παραλίες που θα βρείτε σε αυτό.
Ετοιμάσαμε ένα μοναδικό αφιέρωμα με τις 10 καλύτερες παραλίες του νομού για να διαλέξετε σε ποια θα απολαύσετε το μπάνιο σας.
  
1. Παραλία Αγίας Γαλήνης

via Google
Βρίσκεται 55 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης του Ρεθύμνου στο χωριό της Αγίας Γαλήνης, μια άκρως φιλόξενη περιοχή με αμμώδης παραλία που περιβάλλεται από τεράστιους βράχους.

2. Παραλία Μπαλί

via Google
Όχι δεν είναι το εξωτικό Μπαλί, είναι το Μπαλί του Ρεθύμνου 32 km ανατολικά της πόλης όπως κατευθυνόμαστε στην Εθνική οδό προς Ηράκλειο. Αμμώδης παραλία άκρως δημοφιλής κατά τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω του ξεχωριστού τοπίου που περιβάλλει την περιοχή και τη χαλαρή ατμόσφαιρα που επικρατεί. Δεν είναι λίγα τα μοναστήρια που βρίσκονται κοντά στην περιοχή του Μπαλί.

3.Παραλία Πρέβελη

via Google
Βρίσκεται 40 χιλιόμετρα νότια της πόλης του Ρεθύμνου, η παραλία βρίσκεται πάνω στο σημείο που το ποτάμι χύνεται στη θάλασσα αφού πρώτα έχει περάσει από το μαγευτικό πράσινο τοπίο με τους φοίνικες.

4. Παραλία Πανόρμου

via Google
Βρίσκεται 22 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης του Ρεθύμνου, πλήρως οργανωμένη με κρυστάλλινα νερά στην παραλία του Πανόρμου θα βρείτε ταβέρνες για να απολαύσετε το γεύμα σας αλλά και διαμερίσματα για να μείνετε με ξεχωριστή θέα στη θάλασσα.

5. Παραλία Πλακιά

via Google
Βρίσκεται 40 χιλιόμετρα νότια της πόλης του Ρεθύμνου, μερικά τμήματα της παραλία του Πλακιά είναι οργανωμένα ενώ άλλα όχι. Σε κάθε περίπτωση το ήρεμο περιβάλλον θα σας κάνει να χαλαρώσετε και θα σας ανταμείψει.

6. Παραλία Ροδάκινου

via Google
Βρίσκεται 43 χιλιόμετρα νότια του Ρεθύμνου, η παραλία βρίσκεται κοντά στην παραλία του Πλακιά, μερικά σημεία της είναι οργανωμένα ενώ άλλα όχι.

 7. Παραλία Τριόπετρας

via Google
Βρίσκεται 55 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης του Ρεθύμνου. Η Τριόπετρα είναι μια υπέροχη απομονωμένη παραλία στη νότια πλευρά του Ρεθύμνου. Λόγω της μεγάλης απόστασής της από τα περισσότερα τουριστικά αξιοθέατα του Ρεθύμνου, δεν θα βρείτε σε αυτήν συνωστισμό.

8. Παραλία της Σούδας

via Google
Βρίσκεται 42 χιλιόμετρα νότια της πόλης του Ρεθύμνου. Η Σούδα αποτελεί ένα μικρό κόλπο δίπλα στον Πλακιά, ένα ψαροχώρι στο νότιο τμήμα του Ρεθύμνου. Συνήθως δεν θα βρείτε πολύ κόσμο σε αυτή την παραλία παρόλο που είναι πολύ καλά οργανωμένη.

9. Παραλία Άγιου Παύλου

via Google
Βρίσκεται 58 χιλιόμετρα ανατολικά από την πόλη του Ρεθύμνου. Μία από τις πιο γραφικές τοποθεσίες της νότιας Κρήτης, ο Άγιος Παύλος είναι στην πραγματικότητα ένας μικρός κόλπος με αμμουδιά. Μερικώς οργανωμένη η παραλία του Αγίου Παύλου είναι ιδανική για να χαλαρώσετε.

10. Παραλία Πλατανιά

via Google
Η παραλία του Πλατανιά βρίσκεται 4 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης του Ρεθύμνου, αποτελεί μια πολυπληθής παραλία λόγω της λεπτής της άμμου και της κοντινής της απόστασης από την πόλη του Ρεθύμνου.

Απλά επισκεφτείτε το και είμαστε σίγουροι πως θα σας ανταμείψει!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Thank you for stopping by. Enjoy your day and night! :)