Translate

Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

ΧΑΝΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ



ΧΑΝΙΑ

Ο νομός Χανίων βρίσκεται στη δυτική Κρήτη και συνδυάζει πολλές όμορφες παραλίες, μικρές εύφορες πεδιάδες, ψηλά βουνά και βαθιά φαράγγια, όπως το φαράγγι της Σαμαριάς.
Ο Νομός Χανίων θεωρείται η πιο πράσινη περιοχή στην Κρήτη καθώς η οροσειρά Λευκά Όρη είναι υπεύθυνη για τις αυξημένες βροχοπτώσεις σε σχέση με την υπόλοιπη Κρήτη.
Τα Χανιά είναι από τις αρχαιότερες πόλεις στην Κρήτη, με πλούσια και πολυτάραχη ιστορία. Σήμερα είναι η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη του νησιού, μια πόλη που έχει διατηρήσει την παραδοσιακή της αρχιτεκτονική και διατηρεί τα περισσότερα μνημεία της από την εποχή των Ενετών και των Τούρκων.
Το βενετσιάνικο λιμάνι με το φάρο και η παλιά πόλη στο κέντρο έχουν χαρίσει στα Χανιά τη φήμη της πιο γραφικής πόλης στην Κρήτη, που φιλοξενεί χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.
Χωρίς να μένουν πίσω στις εξελίξεις των καιρών, τα Χανιά φιλοξενούν το Πολυτεχνείο Κρήτης και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Οι δυνατότητες που προσφέρουν παράλληλα για την παρακολούθηση πολιτισμικών εκδηλώσεων και για διασκέδαση είναι πολυποίκιλες και πολυάριθμες.

Περιήγηση στα Χανιά

Η περιήγηση μας στα Χανιά θα ξεκινήσει από την Δημοτική αγορά στο κέντρο της πόλης. Στη συνέχεια θα μπούμε στην παλιά πόλη και θα κατευθυνθούμε προς το ενετικό λιμάνι. Θα περπατήσουμε όλο το μήκος του ενετικού λιμανιού, θα φτάσουμε στην Πύλη της Άμμου και θα επιστρέψουμε μέσα από τα στενά της Σπλάντζιας στο σημείο απ' όπου ξεκινήσαμε. Φυσικά η διαδρομή αυτή είναι καθαρά ενδεικτική και θα είναι καλύτερα να την πραγματοποιήσετε τμηματικά σε 2 ή περισσότερες μέρες, ώστε να μην έχετε την πίεση του χρόνου.
  • Δημοτική Αγορά Χανίων
  • Στιβανάδικα
  • Παναγία Τριμάρτυρη, ο καθεδρικός ναός των Χανίων
  • Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, αφού επισκεφτείτε το μουσείο συνεχίστε την οδό Χάληδων για να φτάσετε στην Πλατεία Συντριβανίου στο ενετικό λιμάνι. Από εκεί μπορείτε να περπατήσετε κατά μήκος της προκυμαίας προς τα αριστερά μέχρι το Ναυτικό μουσείο.
    Εναλλακτικά, μετά το μουσείο στρίψτε αριστερά στην Οδό Ζαμπελίου και περπατήστε την απολαμβάνοντας την μαγεία των στενών της παλιάς πόλης. Περπατήστε όλο το μήκος της οδού Ζαμπελίου, συνεχίστε στην οδό Θεοτοκοπούλου και στρίψτε δεξιά στην οδό Αγγέλου μέχρι το Ναυτικό Μουσείο Χανίων.
  • Ενετικό λιμάνι
  • Ναυτικό Μουσείο Χανίων και Φρούριο Φιρκάς
  • Γιαλί Τζαμί, το τούρκικο τζαμί στο ενετικό λιμάνι των Χανίων
  • Νεώρια ή Αρσενάλια
  • Κουμ Καπί
  • Σπλάντζια, από τη Σπλάντζια θα φτάσετε ξανά στη Δημοτική Αγορά, το σημείο απ' όπου ξεκινήσαμε την περιήγηση μας στην παλιά πόλη των Χανίων
  • Χαλέπα, η συνοικία της Χαλέπας είναι στο ανατολικό όριο της πόλης και θα είναι καλύτερα να την επισκεφτείτε χωριστά λόγω απόστασης. Για παράδειγμα, το σπίτι του Ελευθερίου Βενιζέλου είναι 1 χιλιόμετρο περίπου από το Κουμ Καπί.
  • Τάφοι Βενιζέλων, λίγο μετά τη Χαλέπα στον Προφήτη Ηλία στο Ακρωτήρι αξίζει να επισκεφτείτε τους Τάφους των Βενιζέλων και να απολαύσετε τη μαγευτική θέα προς τα Χανιά.

ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Χανιά

via Google

Κρυστάλλινα νερά, καυτός ήλος, απέραντες αµµουδιές και ερημικές ακρογιαλιές αποτελούν τα καταλληλότερα θέλγητρα και τις σημαντικότερες αφορμές για αξέχαστες βουτιές στο νομό Χανίων! Έτοιμοι για... υδάτινες περιπέτειες;

Ελαφονήσι

via Google

Ένα ροζ χαλί από κοχύλια στο βυθό, κρυστάλλινα νερά και χρυσαφένια αµµουδιά αποτελούν µόνο κάποιους από τους λόγους που η συγκεκριμένη πλαζ είναι µια από τις πιο δημοφιλείς των Χανίων. Μπορεί η διαδρομή να σε ταλαιπωρήσει λιγάκι, αλλά ο προορισμός θα σε ανταμείψει και µε το παραπάνω! Επίσης είναι οργανωμένη και διαθέτει ομπρέλες µε ξαπλώστρες.
Για να βρεθείς εδώ: Θα κατευθυνθείς προς τον Κίσσαμο και, ακολουθώντας τις ταμπέλες, θα φτάσεις στο Ελαφονήσι µέσα σε περίπου μιάμιση ώρα.

Παλαιοχώρα

via Google

Απέχει 70 χλµ. από την πόλη των Χανίων και βρέχεται από το Λιβυκό πέλαγος... Οι οργανωμένοι κολπίσκοι της Παχιάς Άµµου και των Χαλικιών συνθέτουν την πλαζ που προσελκύει μεγάλο αριθμό σέρφερ, καθώς οι ούριοι άνεμοι στην περιοχή σχηματίζουν αρκετά πρόσφορα κύματα.
Για να βρεθείς εδώ: Οδηγείς κατά µήκος της Ε.Ο. Χανίων - Κισσάµου και ακολουθείς τις ταμπέλες προς Παλαιοχώρα. Σε περίπου µιάµιση ώρα θα φτάσεις στον προορισμό σου.
  
Γλυκά Νερά

via Google

Πήρε το όνοµά της από τα γλυκά νερά που αναβλύζουν από τα Λευκά Όρη και καταλήγουν στην ακροθαλασσιά. Βρίσκεται 4 χλµ. δυτικά των Σφακίων και 75 χλµ. νότια των Χανίων. Τα επιβλητικά βράχια στο πίσω µέρος της, που προκαλούν δέος, δηµιουργούν την απαραίτητη σκιά, ενώ τα γαλαζοπράσινα νερά σε καλούν να βουτήξεις!
Για να βρεθείς εδώ: Θα πάρεις το καραβάκι από τα Σφακιά ή το  Λουτρό και θα φτάσεις µε άνεση µέσα σε 5΄-10΄. Αν πάλι είσαι λάτρης της περιπέτειας, τότε ένα δύσβατο µονοπάτι από τα Σφακιά (30΄) ή από το Λουτρό (60΄) θα σε οδηγήσει επίσης εκεί.

Ποταµός, Γαύδος

via Google

Στη ΒΔ ακτή της Γαύδου, 7 χλµ. ΒΔ του λιµανιού, στην Καραβέ, η κοκκινωπή άµµος της ακρογιαλιάς δίνει µια διαφορετική αίσθηση στις καλοκαιρινές σου επιθυµίες. Οι σκορπισµένοι κέδροι στο background προσθέτουν τη δική τους πινελιά στο ειδυλλιακό τοπίο!
Για να βρεθείς εδώ: Θα χρειαστεί να ταξιδέψεις µέχρι τη Γαύδο µε τα δροµολόγια της ΑΝΕΝΔΥΚ (τηλ. 28210 95511) από την Παλαιοχώρα ή τη Χώρα Σφακίων. Προσεγγίζεται τόσο οδικώς όσο και µε καραβάκι.

Αγία Μαρίνα

via Google

Μια από τις αγαπηµένες των ντόπιων αλλά και των επισκεπτών, που µόλις αρχίζει να... ανεβαίνει ο υδράργυρος «πνίγεται» από καλλίγραµµα κορµιά και από τις µουσικές των beach bars. Μάλιστα, τα τελευταία είναι ιδανικά και για βραδινή έξοδο, που εύκολα µπορείς να συνδυάσεις µε νυχτερινό µπάνιο!
Για να βρεθείς εδώ: Η Αγία Μαρίνα απέχει µόλις 10΄ από την παλιά Ε.Ο Χανίων- Κισσάµου και θα βρεθείς σε αυτή πολύ εύκολα.

Μπάλος

via Google

Eικόνες από εξωτικά νησιά µπλέκονται µε την ελληνική ομορφιά, σε ένα μοναδικό σκηνικό, που δεν συναντάς αλλού! Ανάμεσα στο ακρωτήριο της Γραμβούσας και το µικρότερο στο Τηγάνι, το απέραντο γαλάζιο των ρηχών νερών γίνονται ένα µε τον ουρανό και τους πετρώδεις σχηματισμούς και όλα αυτά σε κάνουν να ερωτευτείς τον Μπάλο µε την πρώτη... βουτιά.
Για να βρεθείς εδώ: Ακολουθείς την Ε.Ο. Χανίων - Κισσάµου για 46 χλµ. Συνεχίζεις σε χωµατόδροµο για 8 χλµ. και κατεβαίνεις το µονοπάτι που απέχει 20΄ από τη θάλασσα. Επίσης, υπάρχουν καθηµερινά κρουαζιέρες από Κίσσαµο.

Κεδρόδασος

via Google

Βρίσκεται ΝΔ των Χανίων και αποτελεί µια πραγµατική κρητική όαση µε τιρκουάζ νερά και άκρως δροσερή ατµόσφαιρα. Μάλιστα, εδώ δεν θα χρειαστεί καν να φέρεις οµπρέλα, καθώς οι κέδροι προσφέρουν την απαραίτητη σκιά.
Για να βρεθείς εδώ: Θα οδηγήσεις προς τον Κίσσαµο και έπειτα προς  Ελαφονήσι βάσει οδικών ενδείξεων (76 χλµ. ΝΔ των Χανίων). Έπειτα, πριν πάρεις το δρόµο για το  Ελαφονήσι, στρίψε αριστερά. Ο δρόµος θα σε βγάλει σε µια πλατεία από όπου θα χρειαστεί να συνεχίσεις µε τα πόδια.

Γραµβούσα

via Google

To ακατοίκητο νησάκι έχει να αποκαλύψει πολλά περισσότερα από όσα φαντάζεσαι... Τα καταγάλανα δροσερά νερά και το Ενετικό Κάστρο στην κορυφή του είναι στα αδιαµφισβήτητα highlights του!
Για να βρεθείς εδώ: Φρόντισε να ενηµερωθείς για τα συχνά δροµολόγια µε καραβάκι από το Καστέλι Κισσάµου.

Σούγια

via Google

Η οργανωµένη παραλία µαγεύει µε τα βαθιά καθαρά νερά της! Μπορεί η... προσέγγισή της να απαιτεί λίγη παραπάνω οδήγηση, αλλά ο τελικός προορισµός είναι σίγουρο ότι θα σε αποζηµιώσει! Στο ανατολικό της τµήµα συχνάζουν γυµνιστές.
Για να βρεθείς εδώ: Θα κατευθυνθείς προς Αλικιανό και θα φτάσεις µετά από περίπου µιάµιση ώρα, καθώς βρίσκεται 70 χλµ. νότια των Χανίων. Οι στροφές απαιτούν τη µέγιστη προσοχή σου στη διαδροµή.

Αγία Ρούµελη/Άγιος Παύλος

via Google

Εντοπίζεται ακριβώς επάνω στην έξοδο του φαραγγιού της Σαµαριάς. Ξεκίνα από την αφετηρία για το µονοπάτι Ε4 -που µάλιστα οδηγεί στο πανέµορφο εκκλησάκι του Αγίου Παύλου- και θα γνωρίσεις την απέραντη ακρογιαλιά που βρίσκεται κάτω από αυτό. Στα plus το κεδρόδασος που υπάρχει εκεί.
Για να βρεθείς εδώ: Θα φτάσεις είτε περπατώντας είτε µέσω της θάλασσας. Αν είσαι λάτρης της περιπέτειας και της γυµναστικής, ετοιµάσου για trekking, διασχίζοντας το φαράγγι της Σαµαριάς, µια απόσταση 16 χλµ. Εναλλακτκά, από τη Χώρα των Σφακιών υπάρχουν πολύ συχνά ακτοπλοϊκά δροµολόγια. Θα βρεθείς εκεί µέσα σε µία ώρα.

Χρυσή Ακτή

via Google

Το όνοµά της προέκυψε από το έντονο χρυσαφί χρώµα στην άµµο, ενώ ατού της είναι επίσης η πολύ κοντινή απόσταση από την πόλη. Είναι ιδανική για οικογένειες, καθώς διαθέτει και παιδική χαρά για τα πιτσιρίκια.
Για να βρεθείς εδώ: Θα διασχίσεις µια µικρή απόσταση από την πόλη, είτε µε τα πόδια είτε µε το λεωφορείο.

Λουτρό

via Google

Το προσωπικό σου ησυχαστήριο, περίπου 70 χλµ. από την πόλη των Χανίων, σε περιµένει στο γραφικό ψαροχώρι  Λουτρό. Η βοτσαλωτή παραλία είναι η πρώτη που κλέβει τις εντυπώσεις µε τα γαλαζοπράσινα νερά που θα σε κλείσουν στην αγκαλιά τους και δεν θα θέλεις να τα εγκαταλείψεις! Είναι οργανωµένη, ενώ έχει ό,τι χρειάζεσαι για θαλάσσια σπορ (κανό κ.λπ.). 
Για να βρεθείς εδώ: Θα την προσεγγίσεις από τη Χώρα των Σφακίων µέσα σε µιάµιση ώρα. Εναλλακτικά, µε το καραβάκι από τα Σφακιά απέχει µόλις 15΄.

Μαράθι

via Google

Είναι ιδανική για ζευγάρια λόγω του ειδυλλιακού ηλιοβασιλέµατός της και δεν χαρακτηρίζεται άδικα ως «παραλία των ερωτευµένων»! Βρίσκεται σε πολύ µικρή απόσταση από το κέντρο των Χανίων (15΄µε το αυτοκίνητο), είναι οργανωµένη και διαθέτει ψιλή άµµο.
Για να βρεθείς εδώ: Πάρε το αυτοκίνητο και ακολούθησε το δρόµο προς αεροδρόµιο. Στον κόµβο που θα συναντήσεις, οι ταµπέλες θα σε οδηγήσουν στο Μαράθι.

Λουτράκι

via Google

Οµπρέλες και ξαπλώστρες έχουν... σκαρφαλώσει σε έναν βράχο όπου το γκαζόν αντικαθιστά τα βότσαλα και την άµµο, σε ένα παραδεισένιο σκηνικό! Αν πάλι θέλεις οπωσδήποτε αµµουδιά, λίγα µέτρα πιο πέρα υπάρχει το κατάλληλο µέρος για σένα!
Για να βρεθείς εδώ: Την προσεγγίζεις οδικώς µε κατεύθυνση προς το αεροδρόµιο και έπειτα, στον κόµβο, οι ταµπέλες θα σε οδηγήσουν εύκολα στον προορισµό σου (περίπου 20΄ µε το αυτοκίνητο από το κέντρο της πόλης).

Πλατανιάς

via Google

Βρίσκεται στην κορυφή των επιλογών των Βορειοευρωπαίων επισκεπτών, χωρίς να σηµαίνει ότι δεν είναι και στις προτιµήσεις των ντόπιων! Το όνοµά της το έχει πάρει από το οµώνυµο χωριό, που απέχει µόλις 11 χλµ. από τα  Χανιά. Διαθέτει µάλιστα ποικιλία από beach bars και εστιατόρια.
Για να βρεθείς εδώ: Θα χρειαστείς µόλις 15΄ για να βρεθείς αρχικά στο χωριό και έπειτα στην παραλία.

Καλαθάς

via Google

Η αµµώδης αυτή παραλία σε συνδυασµό µε τις θαλάσσιες δραστηριότητες, τα σπορ αλλά και τις εκλεκτές επιλογές σε φαγητό και διαµονή αποτελεί ιδανικό καλοκαιρινό προορισµό! Τη βρίσκεις στη χερσόνησο Ακρωτηρίου, 14 χλµ. βόρεια των Χανίων, και εύκολα µπορεί να γίνει το ορµητήριό σου καθ' όλη τη διάρκεια των διακοπών σου!
Για να βρεθείς εδώ: Παίρνεις το αυτοκίνητο ή το λεωφορείο (Τ. 28210 93052) και µε κατεύθυνση προς το αεροδρόµιο σύντοµα θα φτάσεις στον Καλαθά.

Σταυρός 

via Google

Απέχει µόλις 16 χλµ. από τα  Χανιά και είναι ουσιαστικά... δύο ακρογιαλιές, η αµµώδης κεντρική, µε τη θαλασσά-λάδι, και η πιο αποµονωµένη, 800 µ. από την προηγούµενη, ενώ είναι και το µέρος εκείνο όπου γυρίστηκε ο φηµισµένος «Αλέξης Ζορµπάς». Plus, υπάρχουν πολλές επιλογές σε cafes, bars, εστιατόρια αλλά και ξενοδοχεία.
Για να βρεθείς εδώ: Παίρνεις το δρόµο για το Ακρωτήρι και συνεχίζεις µετά τον Καλαθά.

Γεωργιούπολη

via Google

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε τουριστικό θέρετρο του οµώνυµου χωριού και αυτό δικαιολογείται απόλυτα αν αναλογιστούµε τα σµαραγδένια νερά και την απαλή της άµµο!
Για να βρεθείς εδώ: Οδηγείς για 38 χλµ. ΝΑ των Χανιών, στην E.O Χανίων-Ρεθύµνου και µετά τις Βρύσες στρίβεις αριστερά. Θα βρεθείς εδώ σε περίπου µισή ώρα.

Σεϊτάν Λιµάνια

via Google

Η παραλία είναι επίσης γνωστή ως «του Στεφάνου», και βρίσκεται 22 χλµ. ΒΑ των Χανίων και 2 χλµ. ανατολικά του χωριού Χωρδάκι, στην ανατολική µεριά του Ακρωτηρίου. Οι κάθετοι άγριοι βράχοι και τα εκπληκτικά καταγάλανα νερά δηµιουργούν ένα καλοκαιρινό τοπίο απαράµιλλης οµορφιάς.
Για να βρεθείς εδώ: Περίπου 15΄ µε το αυτοκίνητο προς αεροδρόµιο και στη συνέχεια περπατώντας σε µονοπάτι για 10΄.

Δίκτυννα (Μένιες)

via Google

Η πλαζ είναι κατάλληλη για όσους αγαπούν την ηρεµία και τις ξέγνοιαστες βουτιές! Μπορεί ο χωµατόδροµος να σε κουράσει, όµως στο τέλος του θα µαγευτείς από το πανέµορφο τοπίο! Άραξε λοιπόν και αφέσου! 
Για να βρεθείς εδώ: Θα χρειαστεί να κατευθυνθείς 45 χλµ. ΒΔ των Χανίων. Στη συνέχεια θα πάρεις το καραβάκι από τον Πλατανιά ή θα οδηγήσεις στην E.O Χανίων-Κισσάµου. Έπειτα θα κατέβεις το χωµατόδροµο µε ιδιαίτερη προσοχή (45΄ από την παραλία).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Thank you for stopping by. Enjoy your day and night! :)